Historie Watermolen van Rakhorst

Van papiermolen in 1667 tot korenmolen in 1839 tot inspiratie molen in 2022.

 

Familieverbanden

Berent Jurriaens van der Beek van wie bekend is dat hij rond 1664 huwt en in 1678 overlijdt, brengt een tweede rad aan bij de watermolen en hij heeft met dat doel de beek verlegd over zijn eigen grond. Zijn weduwe Marritje Jans huwt met Hendrik Driessen van Emst die in 1693 een deel van de waterrechten koopt. Marritje overleeft ook haar tweede echtgenoot en ze verkoopt de helft van de molen voor 2.500 gulden aan haar schoonzoon en zwager. Beide zijn verenigd in één persoon, haar dochter uit haar eerste huwelijk was getrouwd met de broer van haar tweede man.

Jan Driessen van Emst, de schoonzoon en zwager, werkt tot zijn dood in 1721 op de molen en wordt opgevolgd door zijn zoon Dries. Als Dries in 1734 overlijdt zijn er veel schulden, er staat totaal 3.750 gulden aan leningen uit en de hypotheek die op de molen rust bedraagt 5.000 gulden.

Bron: Papiermakerfamilies

Rakhorst

In 1753 koopt Derck (of Derk) Roelofs Rakhorst de Onderste molen voor 5.200 gulden en zeven jaar later wordt hij ook eigenaar van de Bovenste molen. Hij overlijdt in 1761 op de Onderste molen. Zijn zoon Willem erft beide molens en diens zoon Wessel wordt door vererving in 1796 eigenaar.

In 1839 vraagt hij toestemming om van de Onderste molen een korenmolen te maken en die vergunning wordt verleend. Er wordt ook een stuwvijver aangelegd. De korenmolen was twee en een halve eeuw in bezit van het geslacht Rakhorst, in Heerde staat de watermolen daarom ook bekend als de molen van Rakhorst.

Johan Wessel Rakhorst heeft begin 2008 de molen overgedragen aan zijn schoonzoon.

 

De Wijerd

Ter modernisering is in 1927 de oude molen afgebroken, weer opgebouwd en omgedoopt in De Hoop. Er zijn veel windmolens met die naam, er sprak hoop uit op voldoende wind. Misschien had de familie Rakhorst geen vertrouwen in de watertoevoer, feit is dat in 1928 een elektromotor voor hulpaandrijving werd bijgeplaatst.

In de loop der tijd liep als overal het gemaal terug, veel boeren stapten ook over op maisteelt. In 1979 is de molen stilgezet. In 2009 is een ontmoetingscentrum geopend in de molen en in dat kader is het molengebouw gerestaureerd. De wijerd (stuwvijver) is door het Waterschap Veluwe uitgebaggerd en hersteld.

 

De Hoop wordt Rakhorst

In 2022 wordt de molen overgenomen door PromoPodium met twee creatievelingen Jur Elders en Erik van Wilsum aan het roer. Ze pasten de naam De Hoop aan en vernoemden het naar de oude molenaars-familie Rakhorst.

Er zijn plannen om een nieuw werkend waterrad te plaatsen. Verder willen ze heel graag van het domein waarop de Watermolen van Rakhorst en twee grote boerenschuren staan weer een levendig en cultureel centrum maken. De historie van de watermolen blijft voorop staan en ze streven ernaar om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze onbekende parel van Heerde en wijde omgeving. De eerste stappen zijn gezet en het hoofdgebouw is opengesteld voor meetings, trainingen, exposities, workshops en andere activiteiten. De molen van Rakhorst draait weer.